Home » השתלת קרנית
במקרים בהם ישנה מחלת קרנית הגורמת לבצקת או שישנה צלקת ועיוות קרנית יש לעיתים צורך לבצע ניתוחי השתלת קרנית.
ישנם מספר סוגי ניתוחי השתלות קרנית. כיום, מקובל להחליף בקרנית רק את ״השכבה החולה״.
מבחינה ניתוחית, החלוקה בשכבות הקרנית היא לשכבה האחורית בה מוחלפת שכבה דקה פנימית בניתוח (DMEK או DSAEK) ולשכבה הקדמית. חשוב לציין כי בפועל מספר השכבות בקרנית הינו גדול יותר, אולם כדי לפשט החלוקה הניתוחית היא לשתי שכבות בלבד.
במקרים בהם ״השכבה החולה״ היא הקדמית (צלקת לאחר טראומה או עיוות וקרטוקונוס למשל) מבוצע ניתוח להחלפתה (DALK). בכך נחזיר את שקיפות וסדירות הקרנית למצב המשפר משמעותית את הראייה.
לעיתים, נוסף לבעיית קרנית או בנפרד, עולה צורך בניתוח סגמנט קדמי מורכב לשחזור לאחר טראומה, קיבוע עדשה מלאכותית או טבעית שזזה ממקומה. במקרים מסוימים, ניתוחים אלה משולבים עם ניתוחי קרנית.
בעשור האחרון, חלה התקדמות משמעותית בטכניקה הניתוחית המביאה לשיפור תוצאות ההשתלות של השכבה הפנימית הדקה (DMEK). שיפור זה, משפיע באופן ישיר הן על שיעורי הצלחת הניתוח הגבוהים מאוד (כ-90 אחוז), והן על ההטבה הדרמטית בחדות הראייה.
טרם ביצוע ניתוחים מסוג זה, נדרשת הערכה מקיפה ולרוב מספר צילומים טרם הניתוח. רק לאחר בדיקה ותכנון קפדני, ניתן להתקדם לניתוח.
פני שטח העין המצפים את לובן העין כוללים את הלחמית ואת הקרנית-החלק השקוף הנמצא במרכז העין ודרכו למעשה האור חודר לעין, תנאי הכרחי הוא שקיפות וסדירות הקרנית.
לעיתים ישנה צמיחה של נגעים על פני שטח העין, אלו לרוב גורמים להפרעות שונות. הפרעות אלה, יכולות להיות הפרעות המעוותת את הראייה ופוגעות בסדירות ושקיפות הקרנית (צלקת שטחית בשם זלצמן נודול או צלקת לאחר יובש וטראומה למשל) או כאלה הגורמות לאי נוחות, אודם ולמראה אדום ונפוח (קרום הפטריגיום למשל). נגעים אלה, נוצרים לעיתים כתוצאה של עין יבשה כרונית, מצב לאחר ניתוחים או טראומה, ואף חשיפה מרובה לשמש.
הטיפול בנגעים אלה, במידה וישנה הפרעה בראיה, הטיפוח בנגעים אלה נעשה בצורה כירורגית. הסרת הנגעים מבוצעת לרוב בהרדמה מקומית.
מומלץ לפנות למומחה קרנית ופני שטח העין לאבחנה וטיפול ממוקד, שכן הרחקה יכולה לעיתים לגרור הישנותם או פגיעה משמעותית בסדירות ושקיפות הקרנית.
חלק גדול מהאוכלוסייה בארץ ובעולם סובל מליקוי ראייה מסוים.
לעתים, מדובר בליקוי זניח ולעתים ישנן בעיות או מחלות ההופכות את הבעיה לכזאת הפוגעת באופן משמעותי באיכות חייו של האדם. אדם שאינו רואה טוב באופן המקשה עליו להתנהל בחופשיות, הוא אדם שעצמאותו וחופשיותו נפגעים ואיתם גם תחושת החיוניות ושמחת החיים.
ראוי לציין כי לא לכל מחלות העיניים קיים פתרון, אך לרבות מהן יש ולעתים כל שנדרש הוא להיועץ ברופא מומחה לקרנית אשר יוכל לטפל במקור הבעיה בפרוצדורה הרפואית הטובה והמתאימה ביותר עבור המטופל, בדרך המקצועית ביותר. לצד זאת, על מנת שהניתוח יעבור בהצלחה וללא סיבוכים מיותרים. יש לבחור רופא מומחה קרנית וקטרקט הידע להעניק למטופליו את כל המידע שהם זקוקים לו ואת הטיפול המקצועי והטוב ביותר.
בין התחומים שניתן ייעוץ לגביהם מרופא מומחה לקרנית:
ד״ר פרימן, הינו שותף לכתיבת עשרות מאמרים בספרות מקצועית ואקדמית, ומדריך סטודנטים ומתמחים רבים לרפואה.